Historie Sparta

Uit het Rotterdams Stadsarchief:

“Sparta werd in het seizoen 1958/1959 tegen ieders verwachting in landskampioen. Het Sparta van 1959 had geen grote namen in de selectie, niettemin wist de club dat seizoen thuis ongeslagen te blijven en kampioen te worden. Hierdoor mocht Sparta in 1960 voor het eerst meedoen aan de prestigieuze Europacup I.


Aanloop

Sparta Rotterdam werd opgericht op 1 april 1888 en is daarmee de oudste profclub van Nederland. De club werd in eerste instantie opgericht als een cricket en voetbalclub. In de jaren tien van de vorige eeuw kende Sparta een gouden periode. De club werd tussen 1910 en 1916 vijf keer Nederlands kampioen. De grote successen van Sparta bleven vervolgens een tijdje uit. In de jaren vijftig werden er echter weer grote prijzen gepakt. In 1953 en 1956 werd Sparta namelijk afdelingskampioen. Door dat laatste kampioenschap mocht Sparta in 1956 meedoen met de nieuw opgerichte Eredivisie.


Gouden periode

Het succes van de jaren vijftig werd uiteindelijk afgesloten met de winst van de KNVB beker in 1958, maar vooral met het kampioenschap van Nederland in 1959. Het Sparta van 1959 had geen grote namen in de selectie. Bekendste spelers waren Tonny van Ede, Piet de Vries, Wim van der Gijp en Tinus Bosselaar, maar geen van allen speelde regelmatig in het Nederlands elftal. Niemand verwachtte daarom een kampioenschap van de club die voor het laatst in 1915 kampioen was geworden. Trainer Neville Sparta werd landskampioen in 1959 onder leiding van de Engelse voetbaltrainer Denis Neville. Neville trad in 1955 in dienst van de Rotterdamse club en bleef acht jaar verbonden aan de club. Hij wist als manager en coach een team van Sparta te maken. Het kampioenschap van 1959 werd vooral behaald door een sterk saamhorigheidsgevoel en door de goede opvatting van de spelers van hun taak. Sparta behaalde de winst aan het einde van het seizoen met eenenvijftig punten uit vierendertig wedstrijden. Het doelsaldo was drieëntachtig goals voor en dertig tegen, een ongekende voorsprong. Als eerbetoon aan de in 1995 overleden Neville, werd op 1 april 2001 de meest luidruchtigste tribune in het Sparta stadion naar Denis Neville vernoemd.


Spelers

De kampioen van Nederland in 1959 had geen spelers die behoorden tot de kern van het Nederlands elftal. Desondanks kende het elftal goede spelers als Piet de Vries en Tonny van Ede. Alle spelers van het elftal uit 1959 waren: 1. Tonny van Ede; 2. Wim van der Gijp; 3. Joop Daniëls; 4. Piet de Vries; 5. Tinus Bosselaar; 6. Ad Verhoeven; 7. Andries van Dijk; 8. Jannie Schilder; 9. Freek van der Lee; 10. Bep Zaal; 11. Hans de Koning; 12. reserves: Joop Schop; Jan Villerius en Pim Visser.


Kampioen 1959

De clubs die tegen Sparta speelden in het seizoen 1958/1959 waren volledig kansloos. Sparta bleef dat seizoen bij thuiswedstrijden ongeslagen. Zij hadden slechts drie van de vierendertig competitiewedstrijden verloren. Sparta werd landskampioen op tweede Pinksterdag door winst op D.W.S. in het halfvolle Olympisch Stadion van Amsterdam. Voor aanvang van de competitie had niemand verwacht dat Sparta als winnaar uit de bus zou komen.


Kampioensfeest

De Volkskrant kopte: ‘De Coolsingel voor het raadhuis één deinende mensenzee. Op kamelen en vorheftrucks de stampvolle Rivièra-hal binnen’. Na de laatste wedstrijd tegen Amsterdam gewonnen te hebben, reed het elftal op een paardenkoets dwars door een juichende mensenmassa over de Coolsingel naar de Rivièrahal. Daar werd een daverend feest gevierd onder leiding van Theo Moens, destijds Rotterdamse entertainer nummer één. Enkele dagen na de feestelijke intocht in Rotterdam, werd het elftal ontvangen in de Burgerzaal door Burgemeester Van Walsum.


Gouden historie

De Nieuwe Rotterdamse Courant schreef 23 mei 1959 over de triomf van Sparta: ‘Sparta is een van de verenigingen waar men tracht de omwenteling in het Nederlandse voetbal op de vereniging te enten met alle mogelijke eisen, die er aan het betaalde voetbal nu eenmaal worden gesteld, maar daartegenover zo veel als mogelijk is met het behoud van waarden die in het verleden naast de technische successen, een gouden historie hebben geschreven. Dat is een zeer moeilijke en ook niet altijd dankbare taak. Zeker is het een bijzondere gelukwens waard, dat deze moeilijke koers zo’n belangrijk en eervol succes als het landskampioenschap niet in de weg heeft gestaan.’”


Tot zover het Rotterdams Stadsarchief.
 
Op 1 juli 1959 is V.V. Sparta’59 opgericht.
Een aantal enthousiaste voetballiefhebbers uit Deinum besloot tot het deelnemen aan de zogeheten “georganiseerde voetbalbond” , destijds genaamd FVB (Friesche Voetbal Bond). Een hele stap, maar destijds niet ongewoon. Want in de tijd dat Nederland in de na-oorlogse periode stevig aan haar opbouw werkte, bleek het verenigingsleven een onlosmakelijk onderdeel van het bestaan uit te maken. Dat bleek dus een behoorlijke basis om – bijvoorbeeld – een sportclub op te richten.
Het eerste bestuur van de nieuwe vereniging bestond  uit kapper  D. Beekhuizen,  J. Faber, W.  de Jong en W.E.Y. Kalt. Aanwezig op de oprichtingsvergadering  waren 25 personen, die zich allen lieten inschrijven als lid van de nieuwe voetbalvereniging.
Op 3 september van hetzelfde jaar werd een nieuw bestuur gekozen: Willem Spoelman (sr.), de oudere Deinumers weten nog dat hij postkantoorhouder was  aan de Sint Janswei 48, en  Jitse Koopmans als “bijzitter”.

De mannen van het eerste uur  waren de mening toegedaan  dat de nieuwe club de naam van de kampioen van de eredivisie van Nederland diende te dragen. Dat was  Sparta uit Rotterdam (zie het hiervoor aangehaalde uit het Rotterdams Stadsarchief) , het eerbetoon vertaalde zich in de doop van V.V. Sparta’59.
Goed om te weten dat het  derhalve ook niet ondenkbaar was geweest dat onze vereniging “V.V. Feijenoord ’59”, “V.V. Ajax’59”,  “V.V. Enschede’59” had kunnen heten, of de naam had kunnen dragen van elke andere kampioenskandidaat in het betaalde voetbal uit die jaren.
Het werd dus V.V. Sparta’59.
De voetballers van de nieuwe voetbalvereniging kwamen en komen niet alleen uit Deinum, maar ook uit de omringende dorpen en buurtschappen. Later zal ook de hoofdplaats van Fryslân spelers leveren aan de statutair in  Deinum gevestigde vereniging, en ook leden die naar “elders”  vertrekken om te wonen, te werken of te studeren, blijven V.V. Sparta’59 vaak nog jaren trouw
 
© SF Deinum, 2018
Privacy Statement
It Holt 17 - 9033 WH Deinum
klik
HIER voor onze contactgegevens
Terug naar boven