Voetbal: Najaarsverslag JO17-1

18-12-2017

SF Deinum JO17-1 overwintert in het bekertoernooi en wordt najaarskampioen

De eerste voorbereidingen voor SF Deinum JO17-1 dit seizoen begonnen al voor de zomervakantie. Succescoach Chris Wentink zag het helemaal zitten om in het seizoen 2017-2018 de groep van JO17-1 onder zijn hoede te nemen. Het afgelopen seizoen was hij als leider mede verantwoordelijk voor het kampioenschap van JO17-1 in de 2e klasse en als kers op de taart bekerkampioen van het Noorden. Hij polste Durk Schakel, die 3 seizoenen terug gestopt was, of hij weer de trainershandschoen wilde oppakken. Met een leuke, leerzame en talentvolle groep gingen beide heren al vroeg plannen te ontwikkelen en werd een doelstelling voor het seizoen uitgesproken: kampioen en minimaal de halve finale in de beker.

Met de uitvoering van de eerste ideeën op papier over de opstelling werd in september gestart met een prachtig seizoen in het vooruitzicht. Jarno is de keeper dit jaar, Yanick, Oile, Syds, Daniel en Bjorn voor de achterhoede, Jetse, Max, Rowin en Seian voor het middenveld en Bo en Robbie als spitsen. Voor een aantal spelers waren ook andere verrassende posities bedacht om tijdens een wedstrijd snel van tactiek te veranderen wanneer dat nodig is. Zo kan Daniel zowel achterste man als op het middenveld, Max als rechtsachter en rechtsmidden en Robbie, de Usain Bolt van Deinum, als spits of als achterhoede speler wanneer de tegenstander een hele snelle voorhoede speler heeft.

De bekerpoule, als voorbereiding op de competitie, verliep erg gemakkelijk. Makkum werd met 7-2 aan de kant gezet en Mulier moest er ook aan geloven, 9-1. De wedstrijd tegen MKV heeft niet plaats kunnen vinden, maar MKV moest ook wel heel erg dik winnen om Deinum van de volgende ronde af te houden.

Voor de competitie werden Buitenpost, Frisia en Veenwouden als concurrenten ingeschat voor de koppositie met Wardy als onbekende outsider. Al snel bleek dat Veenwouden uit dat rijtje weg zou vallen. Dat Wardy wel of niet in het rijtje thuis hoorde zou snel blijken want de eerste wedstrijd was Deinum gastheer voor deze ploeg. Een sterke ploeg met grote jongens. Bij rust was het nog 1-0 in het voordeel van Deinum, maar in de tweede helft zou blijken dat Deinum goed getraind, energiek en technischer waren. Met vlotlopende aanvallen liep de voorsprong snel op naar 8-0. Tot de belangrijkste wedstrijd tegen Buitenpost, die ook alles zou winnen, liet Deinum ook geen steken vallen. Winst partijen tegen Veenwouden (0-5) en Beetgum (16-0) gingen te gemakkelijk. Voor de topper tegen Buitenpost werd dus nog een oefenwedstrijd georganiseerd tegen Leeuwarder Zwaluwen B1. Deze ploeg speelt hoofdklasse en dus 2 klassen hoger. De eerste helft was het vooral tegenhouden, maar optimale motivatie bij de spelers, compact spelen en zeer hoge inzet zorgden er voor dat het bij rust nog steeds 0-0 was. Na rust kwam Deinum er voetballend iets beter uit, maar waren de counters van Zwaluwen dodelijk. In 10 minuten tijd scoorden ze drie keer. Deinum kreeg nog wat kleine kansjes, maar daar bleef het bij. Een beste pot voetbal en complimenten van de tegenstander die aangaf dat op deze manier Deinum wel in de middenmoot kon meedraaien in de hoofdklasse. Een goede voorbereiding dus voor de wedstrijd tegen Buitenpost. Dat deed ook wel blijken. Een mooie pot voetbal waar Deinum de beste kansen kreeg en het meeste balbezit had. Een mooie 3-0 overwinning. Nog even bleek de competitie spannend te worden toen de mannen in een doordeweekse wedstrijd tegen FVC 1-1 speelden. Onterecht, temeer omdat de tegenstander 80 minuten lang in hun eigen strafschopgebied stond te verdedigen en bijna geen initiatief toonden om aanvallend iets te ontwikkelen. Het puntenverlies had Deinum aan zichzelf te danken. Bij rust had het al 4-0 moeten staan. Een paar dagen later werd nummer 2 Frisia, die evenveel puntverlies had, met 1-4 aan de kant gezet. Met name de 2e helft, zoals bijna alle wedstrijden, begint het te lopen met mooie aanvallen en een verdediging die hecht en dicht staat, waarin het centrale duo Oile en Yanick een belangrijke rol spelen. Daarna maakte Deinum geen fouten meer. Blauw Wit (8-0), Franeker (5-0) en MKV (5-1) werden aan de zegekar gebonden. Dit betekende najaarskampioen met 9 wedstrijden gespeeld, 25 punten, 55 goals voor en 3 tegen.

De eerste helft van het seizoen werd afgesloten met een bekerwedstrijd tegen Workum JO17-1. Een geduchte tegenstander die vorig jaar net voor de halve finale uitgeschakeld werd door de ploeg waar Deinum in de halve finale wel van wist te winnen. Workum had de mannen uit Deinum goed bestudeerd en speelde om die reden in een 5-3-2 systeem. De eerste helft was Workum de betere ploeg en kwam Deinum, buiten een vrije trap variant, niet in scoringspositie. Workum had echter 5 goede kansen om de score te openen. Jarno bleek een betrouwbare sluitpost met een paar mooie reddingen. In de rust hebben Chris en Durk lang, apart van de groep, overlegd hoe de tactiek te veranderen zodat het tij gekeerd kon worden. De omzettingen bleken zijn vruchten af te werpen. Deinum kwam er voetballend beter uit en had de angel bij Workum uit het team gehaald door Sem op hun sterspeler te zetten die hem behoorlijk in de tang had. Deinum scoorde 20 minuten voor tijd de 1-0 uit een lange uittrap van Jarno. De eerste inzet werd nog gekeerd, maar Bo wist de bal uit de rebound laag naast de keeper tegen het net de schieten. Workum moest meer risico nemen en kon niet voorkomen dat Seian de 2-0 binnen schoot. Die stand bleef op het scorebord staan. Met deze winst tegen een ploeg die finalewaardig is kan Deinum dus overwinteren in het bekertoernooi. Nu eerst een paar weken het voetbal op een laag vuurtje zodat de voorjaarscompetitie en het vervolg van het bekertoernooi met volle kracht vooruit opgepakt kan worden.