3 - 2

Scheidsrechter:   A (Ale) Zuidema

4 februari 2019

SF Deinum - Langezwaag

Na drie wedstrijden 3-1 winnend af te sluiten tegen 4e klassers, was SF Deinum er klaar voor om te beginnen aan het nieuwe seizoen. Langezwaag sloot de eerste seizoenshelft af op de 7e plek. Uit werd deze ploeg door Deinum met 2-4 verslagen. Het was dus zaak om in de eerste competitiewedstrijd na de winterstop de drie punten in eigen huis te houden.

Het was in vergelijking met de voorgaande weken prachtig weer. Het zonnetje scheen en de gevoelstemperatuur was heerlijk. Nadat het publiek zich om het veld had verzameld begon pupil Franke Tilma met zijn solo richting het doel van Langezwaag. Eenmaal voor de keeper koos hij een hoekje uit en schoot de bal met gemak binnen. Daarna kon de “grote mannen” wedstrijd beginnen. Vanaf minuut 1 was het Deinum dat de wedstrijd in handen nam. Hoewel het balbezit hoog was, was het baltempo daarentegen laag. Toch ontstonden er een aantal kansen. De eerste was voor Tjeerd. Na een steekpass was hij eerder bij de bal dan zijn verdediger en schoot vanaf randje 16 net voorlangs. Na de kans kreeg Deinum een aantal corners toegewezen. In de 26e minuut tijdens 1 van deze corners viel een afgeslagen bal zo voor Jelmer zijn voeten. Na een kapbeweging wist hij de bal in het zestienmetergebied de hoek van het goal in te werken, 1-0. De rest van de eerste helft gebeurden er weinig noemenswaardige dingen. Deinum probeerde voetballend door de verdediging van Langezwaag heen te komen en Langezwaag probeerde met lange ballen (die voornamelijk over de achterlijn gingen) iets van gevaar te veroorzaken.

De tweede helft kreeg hetzelfde beeld. Het verschil met de eerste helft was dat de thuisploeg dit keer wat eerder de bal in het netje kreeg. In de 58e minuut werd een vrij simpele voorzet nogal knullig verdedigd. De twee verdedigers in kwestie maakten beide hands en de scheidsrechter werd geen andere keuze gelaten; De penalty werd toegekend aan SF Deinum. Hoewel de keeper de goede hoek in dook, was het schot van Patrick te goed geplaatst, 2-0. Langezwaag nam maatregelen en stuurde de langste man die ze in het dorp konden vinden (en toevallig verdediger was) mee naar voren als stormram. Het leek gelijk een soort effect te hebben want maar enkele minuten na de 2-0 scoorde Langezwaag. De rechtsbuiten maakte zijn actie naar binnen en werd te laat aangepakt. Met een fraai schot wist hij van zo’n 20 meter de bal langs Gerben te krullen, 2-1. Deinum probeerde gelijk wat terug te doen en kwam erg dichtbij via het spitsenduo. Tarek schoot de bal met een volley op de goal. De keeper wist de bal naar de zijkant te pareren. Tjeerd was attent maar moest de bal uit een te lastige hoek schieten waardoor de keeper weer redding kon brengen. Yannick kwam erin voor Sil en Jelmer werd gewisseld voor Jawoh. Na veel dreiging van Deinum was het toch Langezwaag dat de gelijkmaker maakte. Na een voorzet wist de hemelschilder van Langezwaag overal bovenuit te torenen en kopte de bal langs Gerben, 2-2. Niet veel later raakte Gerben geblesseerd doordat een speler van Langezwaag ietsje pietsje de hard doorging. Oudere broer Jacob verving hem. Met nog zo’n 10 minuten te spelen versierde Deinum een vrije trap net buiten de 16. Jawoh en Patrick gingen achter de bal staan. Jawoh stapte over de bal heen en de keeper was vanaf dit punt eigenlijk al gezien. Patrick schoot de bal richting de linker hoek en voordat de bal het net raakte wist iedereen al dat het een goal zou worden, 3-2. Deinum gooide na de bevrijdende goal alles achterin dicht. Langezwaag probeerde het met de authentieke lange ballen Deinum nog lastig te maken, maar de verdediging hield stand.

Een zwaar bevochten wedstrijd, maar het belangrijkste is dat de drie punten in eigen huis zijn gebleven.