SF Deinum 3
01-06-2017
2 - 4

SF Deinum 3 nog steeds op titelkoers na winst op Bergum 4

De dag begon voor mij rustig. Even bakkie koffie en samen met mijn vrouw buiten genieten van het eerste zonnetje van de dag. Ze vroeg nog "ben je ook zenuwachtig voor vanavond". Dat viel eigenlijk best wel mee. Ik had me al goed voorbereid op de clash tussen mijn cluppie en SF Deinum 3, de ploeg met nog titelaspiraties. Via de huidige media mogelijkheden had ik me helemaal verdiept in de namen van de spelers zodat ik ze, wanneer dat nodig was, persoonlijk kon aanspreken. Er zou vast wel spanning op de wedstrijd staan, maar dat maakte me niet uit. De hele dag mijn zinnen verzetten en dan lekker ontspannen richting sportpark Het Koningsland.

Aangekomen bij het strijdarena bleek dat ook SF Deinum dit keer gearriveerd was. De wedstrijd was namelijk uitgesteld omdat de mannen uit Deinum een paar weken terug door een misverstand niet hadden doorgegeven dat ze geen team op de been konden brengen. Helaas stonden de spelers van mijn cluppie toen al op het veld  terwijl sommigen liever thuis waren gebleven vanwege Moederdag. Dit werd nu trouwens ruimschoots goed gemaakt met een kistje bier.

De toss werd door Deinum gewonnen en de mannen gingen gelijk fel van start. Winst was het enige dat telde om ook dit jaar, na het kampioenschap van vorig jaar een klasse lager, weer kampioen te worden. Met nog geen 5 minuten op mijn klokje kreeg Patrick de bal ingespeeld. Hij speelde het centrale duo van Bergum uit met een sublieme actie en rondde dat af met een hard schot in de linkerhoek, 0-1. Deinum bleef gretiger. Patrick werd, bij wederom een mooie actie, in mijn ogen licht aangetikt, maar ik gaf toch maar een vrije schop. Richard ging achter de bal staan en zag dat de muur en keeper niet goed gepositioneerd stonden. Hij schoot de bal in dezelfde hoek waar Patrick eerder ook scoorde, 0-2. Dit ging eigenlijk wel heel snel en ik zag de afvaardiging van Dokkum, die bij puntverlies van Deinum kampioen waren, steeds somberder kijken. Ik weet niet wat er toen gebeurde met Deinum, maar het leek hun wel in de bol geslagen met deze snelle ruime voorsprong. Bergum ging wat korter op de man spelen, maar in mijn ogen heel fair. Daar dachten sommige spelers van Deinum anders over en lieten van zich horen. Daar ben ik niet van gediend en heb hun vriendelijk verzocht daar mee op te houden. Ook dreigen met de gele kaart leverde geen verbetering op. Ondertussen scoorde René van Rijswijk uit een snel genomen vrije trap. Het was het enige moment in de wedstrijd dat hij echt los kon komen van het centrale duo van Deinum. René en youngster Jelmer hadden het erg goed voor elkaar. Even later werd het ook nog 2-2. Een ietwat lucky goal vond ik zelf. Deinum verloor vlak voor rust helemaal het hoofd. In hun ogen werd Patrick door 2 spelers behoorlijk door midden gezaagd. Hij lag kermend op de grond, maar ik vond het eigenlijk wel meevallen en dacht eigenlijk aan een schwalbe. Toch liet ik maar verzorging toe. Verzorger Erik Jan liet in niet zachte termen weten wat hij er van vond. Zelfs keeper Roelof kwam van de overkant van het veld aanrennen om te vragen waar ik mee bezig was. Tja, ik had veel spelers al meerdere keren gewaarschuwd met de gele kaart, maar nu kon ik niet anders dan ze toch eens tevoorschijn te toveren. Erik Jan en Roelof kregen beide geel. Richard stuurde Roelof weer naar zijn goal en kwam bij me om te vragen of dit niet anders kon. Nu had ik hun keeper en reserve keeper geel gegeven. Ach ik dacht dat is ook niet handig en zei dat Roelof wel mocht blijven staan. Na 5 heetgebakerde minuten maar affluiten voor een bakkie thee.

In de rust kwam ik echt even tot rust. Ik had me deze wedstrijd toch wel heel anders voorgesteld. Terwijl beide ploegen aan de thee zaten en de tactiek bespraken voor de tweede helft, ging ik snel alle situaties uit de eerste helft nog eens door. Het moest wel anders. Richard kwam ook nog even bij me om te zeggen dat ze besloten hadden met mondje dicht er nog een mooie pot van te maken. Dat stond mij ook wel aan. Op één moment na hielden de mannen uit Deinum zich ook aan hun woord. Jammer genoeg moest ik Bennert geel geven. Hij vond eigenlijk dat hij niet zoveel had gezegd. Dat vond ik een tweede gele kaart en rood waard.

Deinum pakte de tweede helft op zoals ze de eerste waren begonnen en scoorden vrij snel 2-3. Richard soleerde door de defensie van Bergum en schoot beheerst in weer dezelfde hoek. Ik vond het best een mooie actie en ook leuk dat hij die goal maakte. Hij was deze wedstrijd telkens zo aardig tegen mij. Helaas moest ik wel even tegen hem fluiten. René van Rijswijk liet zien dat hij een slimme spits is. Richard pakte middels een sliding wel de bal af, maar nam René daar in mee. René viel zo mooi dat ik wel een strafschop toe moest kennen. Gelukkig dook Roelof in de juiste hoek en ranselde de bal van René uit zijn goal. Halverwege de tweede helft scoorde Deinum uit een afgeslagen hoekschop van Bergum de 2-4. Bennert zette Jan Sjoerd vrij voor de goal die vervolgens wederom de keeper in dezelfde hoek verschalkte. De laatste fase speelden de mannen uit Deinum dus met 10 man, want ik vond dat Bennert wel kon gaan douchen. Jelmer werd gewisseld voor zijn vader die erg trots was op het vertoonde spel van zijn zoon. Erik Jan kwam in het veld voor Patrick en deed dat niet onverdienstelijk. Met de tomeloze inzet van o.a. Anne, Harald, Bart en Jan de Groot kreeg Bergum geen echte kansen meer. Ik vond dat zo mooi om te zien dat ik maar een kleine 10 minuten langer heb laten spelen.

Ik vond het uiteindelijk mooi geweest. Ik blij dat ik weer naar huis kon naar mijn vrouw en Deinum blij dat ze nog steeds kampioen kunnen worden.