LAC Frisia 1883 6
12-11-2017
2 - 1

SFD 2 wint beladen duel en zorgt voor eerste puntverlies koploper

Na het mooie spel van vorige week kwam het er zondag op aan voor het tweede van Deinum. Koploper Frisia 6 kwam op bezoek en wilde graag zijn ongeslagen status behouden. De spelers kennen elkaar goed. Niet alleen ex-SFD-er Alan van Houten, nu spelend voor Frisia, had zijn teamgenoten geïnformeerd over de formatie uit Deinum, maar de spelers kennen elkaar ook van de laatste wedstrijd van vorig seizoen toen Deinum in een voor het publiek erg onaantrekkelijke wedstrijd aan het langste eind trok en kampioen werd. Onaantrekkelijk niet vanwege het spel maar meer vanwege de vele praatsessies. Al na 5 minuten werd die herinnering opgerakeld vanwege het oneens zijn met de goed vlaggende Minno. Na de wedstrijd werd er trouwens zoveel roem over hem uitgesproken dat hij nu zijn carrière move gaat maken en een tweede Erwin Zeinstra wil gaan worden.

Vanaf het begin waren de ploegen redelijk aan elkaar gewaagd, maar kon Deinum net wat beter de druk op de achterhoede van Frisia zetten. Uitgespeelde kansen waren er nauwelijks. Het eerste gevaarlijke moment was wel voor Frisia. De aanvoerder van Frisia mikte net wat te hoog op de goed uitkomende Roelof. Het spel golfde op en neer. Het was Frisia uiteindelijk die de score opende. Een voorzet vanaf links werd niet goed verwerkt waarna de spits de 0-1 kon maken. Even een domper voor Deinum, maar ze hadden het gevoel dat ze zelf ook nog wel gingen scoren. Halverwege de eerste helft stoomde rechtsachter Edebee op, speelde als een volleerd aanvaller de linksachter van Frisia uit en gaf de bal halfhoog voor de goal. Richard zat te twijfelen of hij de bal binnen zou koppen of schieten met als resultaat niets anders dan om de goalpaal heen gevouwen en een bal die onaangeroerd richting de cornervlag hobbelde.

Ondanks veel minder gegeven en gecreëerde ruimte dan de vorige wedstrijd werd er toch goed rondgespeeld door Deinum en kon vaak door het centrale duo op het middenveld, Bennert en Jan Sjoerd, de aanvalsdrift opgestart worden. De opstellingsmanager heeft de optimale bezetting goed ingeschat en je ziet dat het steeds beter begint te lopen. Ondanks dat zijn knieën tot een paar dagen na de wedstrijd protesteren, is het een goede zet Richard in de spits te zetten. Er ontstaat altijd wel iets wanneer hij bij een duel betrokken is. Zo ook tegen het einde van de eerste helft waarbij hij binnen het strafschopgebied onreglementair onderuit werd gehaald. Een strafschop was onvermijdbaar alhoewel Frisia er totaal anders over dacht. Wat Richard deed zou meer een vorm van automutilatie zijn. De toch gegeven strafschop werd feilloos door Bennert ingeschoten ondanks dat de keeper nog als een Hans van Breukelen met zijn vinger aan het oog en Dudekkiaans naar de hoek wees waar Bennert moest schieten. Met 1-1 was het tijd om echt tot rust te komen te meer omdat de praatsessies weer teveel de overhand hadden.

Na rust bleven de ploegen aan elkaar gewaagd waarbij Deinum het betere spel vertoonde. Wederom bleven echt uitgespeelde kansen uit aan beide kanten. Deinum kon niet door de defensie van Frisia heen komen en Frisia had een paar afzwaaiers richting goal waar een voorzet beter was geweest. Het was uiteindelijk Deinum die op voorsprong kwam. Bart, die op links een echte handenbinder bleek en met kap en draaibewegingen voor gevaar zorgde, gaf een mooie crosspass op Richard die vervolgens binnen het strafschopgebied fraai met een volley (overigens wel nadat de bal al een keer op de grond stuiterde) hard de 2-1 binnen schoot. Frisia probeerde de laatste 10 minuten nog aan te dringen waarbij de gemoederen ook nog hoog opliepen door zaken die niets met voetbal te maken hebben. Gelukkig konden de teams met 11 tegen 11 verder en speelde Deinum de wedstrijd beheerst uit. Drie punten voor de mannen uit Deinum waarvoor hard gevochten is en waarbij ze de koploper nu tot 2 punten zijn genaderd. Nu een weekje rust waarbij dinsdag een lichte uitlooptraining wordt voorgesteld zodat alle spieren, knieën en andere vormen van lichaamsprotesten op adem kunnen komen voor de volgende wedstrijd tegen FVC.