SF Deinum 1
22-09-2019
1 - 6

Scheidsrechter:   P (Pieter) Braaksma
Zondag 22 september, de datum die al weken op de wedstrijdbespreking van SF Deinum staat. De datum dat de competitie begint en de ploeg er klaar voor moet zijn. Dat de eerste wedstrijd dan Wispolia uit is geeft gelijk al een extra aspect. De Deinummers wisten zeker dat ze in Terwispel herinnerd zouden worden aan een uitspraak die vorig jaar met grote letters in de Leeuwarder Courant stond, "weer Wispolia uit". Toen de mannen het veld opkwamen voor de warming up was gelijk duidelijk dat in Terwispel de uitspraak niet was vergeten. Een mooi spandoek met de tekst "weer Deinum thuis" was achter de goal geplaatst. De ploeg heeft gelijk een mooie elftalfoto voor het spandoek gemaakt.

In het programmaboekje werd al gememoreerd dat Wispolia één van de grootste kanshebbers voor de titel moest bestrijden deze middag. De tactiek die daar voor gekozen was, massaal op eigen helft ingraven, was voor de Deinummers niet onverwacht. Er werd grotendeels met 21 man op de helft van de tegenstander gespeeld. Het is dan moeilijk kansen creëren. Na een kwartier kwam Wesley alleen op de keeper af en probeerde de bal over de uitgekomen keeper heen te spelen. De keeper kon, buiten het strafschopgebied, de bal met de handen tegenhouden. De scheidsrechter zag het anders en liet doorspelen. Niet veel later kon Wesley weer doorbreken en werd door de keeper binnen de 16 meter onderuit gelopen. Patrick benutte dit buitenkansje, 0-1. Nu zouden de gastheren wel iets meer uit hun verdedigende stelling komen waardoor de SFD meer kansen kon creëren. Een verdedigende fout leverde echter uit de eerste de beste uitval de 1-1 op. Deinum kreeg nog wel wat kleine kansjes waarbij het schot van Patrick nog de beste kans was om weer op voorsprong te komen. De keeper pareerde het harde schot goed en de rebound was net niet gevaarlijk genoeg.

In de rust werden de mannen in alle rust toegesproken door trainer/coach Jelle Jan. Het voetbal is lastig met deze tactiek van de tegenstander, het gras is vrij lang waardoor de bal niet vlot rolt, maar de hoofden moeten omhoog en positief de tweede helft in. Het zou al snel blijken dat Wispolia niet meer kon brengen wat in de eerste helft nog wel lukte. Nadat Wispolia een grote kans op 2-1 om zeep hielp, werd het een stormloop richting de keeper van de mannen uit Terwispel. De bus was helemaal gesloopt toen Max de 1-2 een kleine 10 minuten na rust binnenschoot. Vijf minuten later vond Patrick vanaf rechts Wesley vrij voor de goal die op een gemakkelijke manier binnen kon koppen. Weer vijf minuten later werd Max op de rand van het strafschopgebied met een verdediger in de rug aangespeeld. Een goede bal aanname, opendraaien en vol uithalen, 1-4. Deinum schroefde de druk op wat tot meer kansen leidde waarbij de verdediging onder aanvoering van Rink als een huis stond. Doordat Wispolia er meer uitkwam speelde dat precies in de kaart van de Deinummers. Pjotr kon met een lange pass Patrick in de vrijgekomen ruimte achter de verdediging bereiken die alleen voor de keeper niet faalde, 1-5. Een paar minuten later kon Fin via een mooie 1-2 door de defensie de 16 meter binnendringen. De overtreding was te licht voor een strafschop. Vlak voor het eindsignaal kwam toch nog de 1-6 op het scorebord. Bram, die ingevallen was voor Wesley, zette vanaf links Tjeerd, die voor Max was ingevallen, vrij voor de keeper. Tjeerd kreeg even later nog een grote kans, maar hield zich aan zijn woord "ik scoor bijna nooit twee keer in een wedstrijd". Een geweldige start van de competitie waar de afgelopen jaren in de eerste wedstrijd de punten werden gemorst die je later in het seizoen tekort komt.